Lokale fødevarevirksomheder orienteret om ukrudtsmiddel

Vores drikkevand løber ikke kun ud til vandhaner og brusere hos vores 115.000 forbrugere. Det bliver også brugt i fødevareindustrien, hvor vand er en af grundingredienserne i mange varer.

Der har den sidste tid været skrevet meget i pressen om fundet af ukrudtsmidler i grundvandet mange steder i Danmark, og også i de grundvandsmagasiner, som vores drikkevand pumpes op fra. Det kan læse vores nyhed om det her.

For at tage snakken med fødevarevirksomhederne, afholdte vi et informationsmøde om emnet. Her kunne repræsentanterne få en status på netop det vand, de bruger i produktionen.

Vi har (desværre) god erfaring
En af vores geologer, Peter Madsen, fortalte om vores erfaringer med ukrudtsmidler i grundvandet, hvor vi i rigtig mange år har kunnet spore rester fra et nedbrydningsstof kaldet BAM, hvor ukrudtsmidlet frem til 1996 blev solgt under navne som Prefix og Casoron. På grund af BAM har vi måttet lukke boringer flere steder, fordi grundvandet ikke kunne bruges til drikkevand.

Erfaringerne fra BAM har vi gjort, at vi havde et beredskab, da der blev fundet et hidtil ukendt nedbrydningsstof, Desphenyl-chloridazon fra ukrudtsmidlet Chloridazon, i en vandprøve fra Aike Vandværk. Det kan du læse om her.

Vores vand er rent
De fremmødte fødevarevirksomheder fik også at vide, at vi har testet vandet fra alle vores otte vandværker, og hos tre værker er Desphenyl-chloridazon fundet – men det er under grænseværdien for, hvad Miljøstyrelsen vurderer kræver yderligere tiltag. Derfor fører vi tæt kontrol og melder ud, hvis situationen ændrer sig.

Vi er ISO 22000-certificerede
Fordi vi betragter os som fødevareproducenter, er Esbjerg Vand A/S certificeret efter den internationale standard ISO 22000 mens Varde Vandforsyning A/S har Dokumenteret DrikkevandsSikkerhed (DDS). Der arbejdes på, at Varde Vandforsyning A/S også certificeres efter samme standard i 2018.

På denne side skriver vi mere om vores ISO 22000, og her har vi også lagt de mest omfattende analyser fra hvert vandværk ind.

Del siden:
Vent venligst...